Kiterjesztett valóság alkalmazása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az okostelefonok számítási kapacitása elérte azt a szintet, hogy valós időben vagyunk képesek képfeldolgozó algoritmusokat futtatni a telefon kamerája által készített előnézeti képen, valamint 3D-s objektumokat is kirajzolni.

Az Augmented Reality (AR, kiterjesztett valóság) alapötlete a környezet valamilyen szintű felismerése, aminek megfelelően 3D-s objektumokkal terjeszthetjük ki a valóságot a telefon képernyőjén keresztül tekintve.

Ez a felismerés többféle módon történhet. A telefon szernzorainak (GPS, gyorsulásmérő, iránytű) segítségével meghatározhatjuk a pontos helyzetünket, nézeti irányunkat, de lehetőség van különböző objektumoknak a képi felismerésére is, amelyek nézetéből kiszámolható a relatív pozíciónk és nézetünk. Ennek speciális esete a nagyon könnyen felismerhető ún. markerek alkalmazása.

A diplomaterv során a kiterjesztett valóság alkalmazására mutatok és készítek egy újszerű alkalmazást. Ezzel az alkalmazással az építkező munkások telefonon keresztüli kameraképben láthatják, hogy a falban hol húzódnak a víz- és villanyvezetékek, ezzel csökkentve a károkozás valószínűségét. De lehetőség van a programnak más alkalmazására is, például egy online katalógus termékeinek valós helyzetben való megtekintésére, kipróbálására. Bárki elkészítheti a markerei által definiált térhez a virtuális kiterjesztést, majd ezt feltöltve a felhasználók letölthetik ezeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.