Kiterjesztett vizualizáció

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Baranyi Péter Zoltán
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink vizualizációs rendszerei nagyképernyős információmegjelenítést alkalmaznak, amellyel lehetővé teszik komplex adathalmazok áttekintését is. Ám legtöbbször még a modern rendszerek sem tartalmaznak a hagyományos egéren és billentyűzeten túlmutató be- és kiviteli megoldásokat. Ennek egyik oka a speciális eszközök rendkívül magas ára.

Jelen diplomaterv a kiterjesztett vizualizáció koncepcióját mutatja be. A projekt célja egy újfajta ember-gép interakció kifejlesztése nagyméretű megjelenítőt használó alkalmazásokhoz. A felhasználó oldalán könnyen hozzáférhető mobil eszközöket (mobiltelefon, tablet PC) alkalmazunk, amelyek számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek a be- és kiviteli lehetőségek gazdagítására. A koncepció fő technikai kihívása a felhasználói eszköz helyzetének becslése a megjelenítőhöz képest egy tisztán gépi látáson alapuló megoldással. A bemutatott architektúrában ez valós idejű vezetéknélküli videoátvitelt igényel a mobil eszköz és a számítógép között. A mobil eszköz pozíciójának és orientációjának ismeretében akár olyan különleges felhasználói élmény is megvalósítható, mint például a mágikus nagyító. Többfelhasználós alkalmazás esetén minden egyes résztvevő a tárgyalt jelenet saját igényei szerint definiált kiterjesztett nézetét láthatja a mobil eszközén.

A diplomaterv megvizsgálja a kiterjesztett vizualizációs rendszer tervezési és megvalósítási kérdéseit, bemutatja az elkészült prototípust és értékeli a kísérleti eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.