Kiterjesztettvalóság-megjelenítő algoritmus fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjaink egyik legújabb és egyben legjobban fejlődő kutatási területe a kiterjesztett valóság, angolul Augmented Reality (AR), ami a számítógépek kapacitásának növekedésének hatására egyre inkább az életünk részévé válik. Ez a technológia kiegészíti a valós környezeti képet számítógép által generált elemekkel azt az illúziót keltve, hogy ezek a virtuális objektumok (amik lehetnek például 3D modellek vagy videók) beleolvadnak a valós környezetbe. Az így kapott rendszert mobiltelefonok, számítógépek, esetleg fejre illeszthető kijelzőn (Head Mounted Display) tekinthetjük meg.

Dolgozatom első részében bemutatom a kiterjesztett valóság történeti hátterét és gyakorlati alkalmazási területeit megvalósított példákon keresztül. A második részben ismertetem az általam fejlesztett alkalmazás felépítését, a kitérve az előfeldolgozási fázis főbb lépéseire, mint például a zajszűrésre. A harmadik részben leírom, miként azonosítom a markereket egy képfeldolgozáshoz, gépi látáshoz használt keretrendszerrel, illetve, hogy miért nem egy a piacon már elérhető kész kiterjesztett valóság alkalmazást használok. A negyedik részben továbblépek 2D és 3D kiterjesztett valósághoz. Míg előbbi esetében egyszerű a helyzet, hiszen a kamera képére kell egy másik képet rárajzolni transzformálva, addig utóbbinál már szükséges egy külső, 3D rajzolást is támogató könyvtár használata, ami az általam választott nyelvből adódóan az XNA keretrendszer lett. A következő, az ötödik fejezetben külvilág, a valós környezet fényeinek érzékelésének módját részletezem, nagy hangsúlyt fektetve a sebességre. Ez utóbbi miatt készítenem kellett egy saját komponenst, ami az natív képolvasó részt kiváltja, mivel az túlságosan lassúnak bizonyult a feladathoz.

Végül sebességtesztekkel és vizuális visszacsatolással ellenőriztem, hogy a tervezett célt, miszerint a virtuális objektumokat a valódi, környező fényeknek megfelelően árnyalom olyan sebességgel, hogy valós időben képes legyen futni egy videofelvételen, sikeresen elértem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.