Kiterjeszthető fájlkezelő alkalmazás fejlesztése .NET alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája egy már létező – az egyetem keretein belül fejlesztett – .NET keretrendszerre épülő fájlkezelő alkalmazás továbbfejlesztése. A fájlkezelő különlegessége, hogy a fájlrendszert kezelő modul teljes egészében az MEF keretrendszerre épül, ennek köszönhetően könnyen kiterjeszthető tetszőleges, saját fejlesztésű komponensekkel, illetve a már meglévő komponensek is sajátra cserélhetők.

Munkám során elsősorban az alkalmazás funkcióinak fejlesztésére helyeztem a hangsúlyt. Ennek keretében már két, részben megírt, de akkori állapotukban nem működő komponenst javítottam és fejlesztettem tovább. Ezek a OneDrive (régi nevén SkyDrive) és DropBox kiegészítők, amik a manapság elterjedt távoli tárhelyek kezelését teszik lehetővé az alkalmazáson keresztül. Egy új fejlesztés volt a más fájlkezelők által nyújtott és sokat használt, de ebből az alkalmazásból eddig hiányzó FTP bővítmény, aminek segítségével az alkalmazással már FTP szerverekhez való csatlakozás is lehetséges.

Az alkalmazás alapjain is végeztem néhány kisebb változtatást. Ezek közül a legjelentősebb egy új funkció hozzáadása. Ez lehetővé tette a felhasználók számára, hogy a végrehajtásra várakozó fájlműveleteket megjelenítsék, változtassanak a végrehajtási sorrenden, eltávolítsák a már nem végrehajtandó műveleteket, illetve hogy a végrehajtási folyamatot elindítsák.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.