Kiterjeszthető fájlkezelő alkalmazás készítése

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Dolgozatom célja egy bővíthető fájlkezelő alkalmazás elkészítése Universal Windows Platformra (UWP), biztosítva az eddigi funkciókat, illetve irányelveket, amely az előző évek Windows Presentation Foundation (WPF) alapú alkalmazás készítésekor megszülettek. A program kipótolja azokat a hiányokat, amelyet a rengeteg fájlrendszer egyidejű kezelése kelt a mai fájlkezelőkben.

Manapság rengeteg szolgáltatás létezik, amely online vagy részben online adattárolást és fájlkezelést biztosít, ilyenkor nehezen tudjuk kezelni a külön felhőkben lévő vagy esetleg lokális fájlrendszeren elhelyezkedő fájljainkat, mappáinkat, hiszen egyikhez webes felületen, másikon külön kliensen keresztül férünk hozzá. Erre hivatott megoldást adni az alkalmazás, amely a különböző fájlkezelő rendszereket kiegészítőkkel valósít meg. Az alkalmazásban még nem létezik az időigényes fájlműveletek megjelenítése, így megvalósításom során ezt is be fogom építeni.

A Microsoft új irányelve a biztonságos és ellenőrzött alkalmazások biztosítása minden Windows platformon, amely mind a fejlesztőnek, mind a felhasználónak előnyös. Ezek az irányelvek a Windows operációs rendszert is megreformálták, illetve a fejlesztést is más megközelítésből kell megkezdeni. A mostani program átírása UWP alkalmazássá sok akadályt állít fel előttem, hiszen a Win32 API immáron nem elérhető, illetve az UWP architektúra újdonságaira is oda kell figyeljek.

Dolgozatom bemutatja az régi típusú alkalmazások átírásakor felmerülő problémákat és ezek megoldását, illetve leírja, hogy miért voltak ezek a változások fontosak. A fájl-műveletek ábrázolásának funkciója is bemutatásra kerül példával együtt. Munkám során összegezni fogom a lehetséges technológiákat, amelyek megoldást jelenthetnek az alkalmazás modernizálására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.