Kiválasztási segédlet kisfeszültségű túlfeszültség-levezetők számára

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

Dolgozatom kisfeszültségű koordinált túlfeszültségvédelmi rendszerek tervezésével foglalkozik. Célja, hogy segítse a tervezést és rendszerezett áttekinthetőséget biztosítson a témával kapcsolatos fontos fogalmakról, és rálátást adjon a napjainkban alkalmazott készülékek típusairól.

A diplomatervet úgy építettem fel, hogy először ismertettem a túlfeszültségek lehetséges kialakulási módjait, majd leírtam a jellemző villámparamétereket a fizikai jellemzők nagyságrendi érzékeltetéséhez. Ezután leírtam, milyen tipikus védelmi készülékek állnak rendelkezésre napjainkban, és ezeket jellemző számszerű értékeiről is készítettem egy rövid leírást. Majd a rendszer működését mutattam be. Ezután a tervezéshez szükséges előfeltételként szolgáló tudnivalókat foglaltam össze a vonatkozó szabványok és szakirodalmak alapján. Majd a tervezéshez szükséges igénybevételek számításait írtam le, melyhez ugyancsak az ide vonatkozó szabványokat vettem alapul.

A dolgozat további része gyártóspecifikus leírást tartalmaz. Összefoglalja a gyártók előírásait a megfelelő koordináció kialakításához, valamint bemutatja az egyes termékcsaládokra vonatkozó legfontosabb funkciókat. Három gyártó termékeit vizsgáltam: Schneider Electric, Phoenix Contact és Dehn + Söhne.

A harmadik nagy témakör egy termékkiválasztó szoftver elkészítése. Munkám során összegyűjtöttem a három gyártótól 250 készüléket, melyek katalógusadatait adatbázisba foglaltam. Bonyolult képletek és egy visual basic makró megírásával alkottam egy paraméterező felületet, melyben meg lehet adni a túlfeszültségvédelmi készülékek legfontosabb jellemzőit, és ez alapján az adatbázisból szűréseket lehet létrehozni, így kiválasztva a tervezéshez szükséges készülékeket. Ez segít a tervezőnek a megfelelő készülék kiválasztásában anélkül, hogy több száz oldalas katalógusokat kéne végigolvasni, és jól áttekinthető összehasonlítást ad a különböző gyártók termékei között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.