Kizárólagos hozzáférést biztosító token rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kolumbán Sándor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozat témája, egy olyan hálózati rendszer kialakítása, amely képes egy tetszőleges erőforrás szerver által nyújtott szolgáltatásokat átlátszóan továbbítani kliens felhasználók felé. A feladat értelmezése során definiáljuk a rendszer négy részét, meghatározzunk, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük. Megtervezzük a hálózati elemeket és a közöttük történő kommunikációt.

Feladatunk még az erőforráshoz való hozzáférés felügyelete, ezzel korlátozva az erőforrás szerveren eső terhelést. A felügyelet alatt azt értjük, hogy csak hitelesített felhasználók használhatják az erőforrás szolgáltatásait, illetve hogy a felhasználók csak olyan szolgáltatást hívhassanak meg, amihez joguk van. Az erőforrás állapotának módosításához minden időpillanatban egy felhasználónak van joga, a többi felhasználó csak lekérdezheti az állapotot. Hogy eldöntsük, melyik felhasználónak van joga módosítást végrehajtani, egy beosztásra van szükségünk.

A beosztás elkészítéséhez minden felhasználótól elvárunk preferenciákat a lehetséges beosztásra kerülő időszeletekre. A dolgozatban mutatunk két algoritmust, amik ezzel a problémával foglalkoznak. Az egyik stabil párosítás segítségével oldja meg a beosztást, a másik pedig onnan közelíti meg a problémát, hogy ne fordulhasson elő olyan időszelet csere a felhasználók között, amivel mindannyian jobban járnának.

Létrehozunk egy proxy alkalmazást, hogy ellenőrizzük a felhasználók autentikációját és autorizációját. A proxy alkalmazás készít egy az eredeti erőforrással megegyező interfészű szolgáltatást, ami mögé a minden ellenőrzéssel rendelkező osztályt reflexióval segítségével hozza létre az erőforrás proxy objektumából és futásidőben fordítja le.

Mindezen kívül áttekintjük a tervezés folyamatát és a felmerülő döntési lehetőségeket, valamint megnézzük, hogy milyen további lehetőségeink vannak a rendszer fejlesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.