Klaszterező algoritmusok vizsgálata kamerakép megosztás támogatására V2X hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A járműkommunikációs hálózatok napjaink egyik fontos kutatási témája, amely a járművek egymás közötti, valamint a járművek és különböző intelligens infrastruktúrák közötti, valós idejű információ-cseréjét jelenti. Globális elterjedésétől a balesetek tömeges csökkenése és a közlekedés hatékonyságának növekedése várható. A gyors és hatékony kommunikáció, valamint a jó minőségű videóátvitel biztosításához kiemelt jelentőségű lenne, hogy autók közötti klaszterek kerüljenek kialakításra. A klaszterek bizonyos közlekedési jellemzők alapján csoportosított járművek.

Diplomamunkámban bemutatom a már létező szabványokat, technológiákat és klaszterezési módszereket, valamint a kommunikációt szimuláló eszközöket. Egy külvárosi és egy belvárosi környezetben futtatott szimuláció eredményeit dolgoztam fel az általam készített programok segítségével. Továbbá részletesen bemutatom az implementált klaszterező algoritmusok működését, és összehasonlítom a futtatásuk eredményeként kapott klasztereket és a bennük szereplő járművek számát.

Belvárosi és külvárosi környezetre is dolgoztam ki külön klaszterezési módszereket, mivel a környezetek főbb attribútumai túlságosan nagymértékben különböztek egymástól. Vizsgálataim során a modellekből kinyert adatok feldolgozását és összehasonlítását végeztem el.

A külvárosi környezetben végzett kutatásom arra fókuszált, hogy megvizsgáljam magát a klaszterezési folyamat működőképességét egy szimulált forgalmi dugó kialakulása esetén. Ezzel szemben a belvárosi szimuláció ezen túlmutat, és arra fókuszál, hogy milyen módon alakulnak az autósok reakciói egy olyan forgalmi dugós helyzetben, ahol volt lehetőségük elkerülő utat választani.

A kapott eredmények rámutatnak arra, hogy a dolgozatomban bemutatott klaszterezési módszerek az autóipar számára valós és kiaknázandó lehetőségeket jelentenek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.