Kliens oldali kapcsolódás IMS alkalmazásszerverhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a mobilitás és kommunikáció az emberiség egyik legérdekesebb és legdinamikusabban fejlődő – és talán az egyik legtöbb kérdést is felvető – területe. Ennek megfelelően, a diplomamunkám keretében bemutatom a legfontosabb szabványokat és architektúrákat, amelyek az NGN, azaz az újgenerációs hálózatok gerincét alkotják. Ennek során külön, de a teljesség igénye nélkül, kitérek a hívásátadások kínálta lehetőségek elemzésére is.

A dolgozat második felében bemutatok egy új koncepciót, amely már az intelligens otthoni hálózat fogalma felé tekint. Ezen koncepció kidolgozását kooperatív munka keretében végeztem, és akár teljes mértékben önállóan is megállja a helyét.

Ezután a kigondolt és bemutatott rendszerhez – részben szintén közös munka révén – elkészítettem egy tesztrendszer terveit és implementálását. Végezetül a megvalósított alkalmazás, és egyben a koncepció életképességét sikeres tesztek révén bizonyítottam, amelyet a diplomaterv végén képek segítségével is dokumentáltam.

Ezen diplomaterv tulajdonképpen a teljes MSC képzés alatt végzett önálló munkám összefoglalása volt. Ugyan komolyan támaszkodtam az alapképzés során megszerzett tapasztalataimra, mégis számos új dologgal és mechanizmussal sikerült találkoznom az elvégzett kutató és fejlesztő munka folyamán.

Ahogy a diplomamunkám felépítése is mutatja, első lépésként meg kellett ismerkednem, illetve fel kellett frissítenem a tudásomat a témát átölelő szabványokkal és technikákkal kapcsolatban. Ide tartozott az IMS rendszer vizsgálata, a SIP protokoll és architekturális elemeinek áttekintése, az SDP protokoll és paramétereinek, valamint a médiatartalom továbbításáért felelős RTP/RTCP szabvány megvizsgálása. De szervesen illeszkedik a sorba, a handover, azaz a hívásátadás lehetőségeinek és típusainak feltérképezése is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.