Kliens oldali webservice keretrendszer megvalósítása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az Android platform a 2013-as évre a mobilpiacon meghatározó részesedést ért el, köszönhetően az alacsony árú készülékeknek, valamint a Google névhez köthető minőségi mutatóknak. Ezen jellemzők, valamint a Java nyelven támogatott fejlesztés miatt döntöttem úgy, hogy diplomamunkámat Android platformon valósítom meg.

Mivel egyre többféle platform jelenik meg a világon, ezek között egy egységes, minden készülékről elérhető, interoperabilitást biztosító átjárást kell nyújtani. Ennek megvalósítására jöttek létre a webszolgáltatások. Ezen szolgáltatások üzemeltetésére több megoldás is létezik (pl. Java alapon a JAX-WS, .NET alapon a WCF, PHP-ben a nusoap könyvtár), azonban Android platformon eddig nem létezett egységes megoldás, ami az előbb említett platfromok klienseivel és szervereivel is képes együttműködni.

Jelen diplomamunka egy kétfős kooperatív fejlesztés keretében létrejött webservice keretrendszer kliens oldalának implementálását mutatja be. Mivel a társam (Bakos Dániel) által létrehozott szerver nem volt megvalósítható JAX-WS alapon, valamint a korábban már létező, Android alapú Web service kliens (kSOAP2) nem volt tetszőlegesen bővíthető új WS specifikációkkal úgy döntöttem, hogy egy, a társam által implementált és más (pl. .NET, PHP-s) szerverekkel is együttműködő, könnyen bővíthető, moduláris webservice klienst hozok létre. A kliens alapvető feladata, hogy a webszolgáltatást nyújtó szerver felé SOAP üzenetekben küldje el kérését, valamint képes legyen az ugyanilyen felépítésű SOAP válaszok fogadására.

A diplomamunkám során a webservice keretrendszer kliens oldalának megvalósítása mellett három WS specifikációt (WS-*) implementáltam, amelyekkel a kliens kibővítheti a funkcióit: WS-Addressing, SOAP-over-UDP illetve a WS-Security alá tartozó UsernameToken.

Ezen diplomamunka tartalmazza a webservice keretrendszer kliens oldalának statikus leírását (package-ek, osztályok, fontosabb tagváltozók és metódusok). A kliens dinamikus működését szekvencia diagramokon keresztül prezentáltam, továbbá elkészítettem egy tesztelési fejezetet is, amelyben a társam által implementált szerverrel, egy JAX-WS alapon megvalósított szerverrel, továbbá online fellelhető webservice leíró fájlokkal (WSDL) való kapcsolatfelvételi képességeket teszteltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.