Kliens-szerver architektúrára épülő nagyvállalati rendszer monitorozása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egyes informatikai rendszerek monitorozása. Nagyvállalati környezetben kiemelten fontos időben értesülni a hibákról, leállásokról, hiszen ilyenkor jelentős pénzösszegek foroghatnak kockán. A megfelelő monitorozás kialakításával nem csak csökkenthetjük a reakcióidőt, hanem fel is fedezhetünk bizonyos hiba okokat, amivel megelőzhetjük magát a hibát.

Szakdolgozatomban két jellemző, az átlagos válaszidő és az aktív felhasználók számának monitorozásával igyekeztem elérni ezt a célt. Ehhez egy előre megadott koncepció alapján naplózó szerver napló fájljait kellett fix időközönként feldolgozni.

Ezt c# nyelven valósítottam meg. Az ütemezett futtatásához és a riasztási logika egységes kezeléséhez a Nagios monitorozó szoftvert használtam. A célgépre egy Nagios klienst telepítettem, így a Nagios Core képes volt a távoli futtatásra. A Nagios Core szempontjából külső szkriptnek számító feldolgozó fejlesztéséhez szükség volt egy programra is, ami a napló fájlok létrejöttét szimulálja. Ezek elkészültével és a Nagios megfelelő konfigurációjával a közel valós idejű monitorozás megvalósult.

A kész rendszer kiegészítéseként sor került egy letisztult, böngésző független, mobil eszközökre is optimalizált megjelenítésre. Az ASP.NET MVC-vel megvalósított felület lehetőséget biztosít az egyes szerver példányok napló fájl elérési útvonalainak felvételéhez, azok csoportosításához, és a szerverek figyelmeztetési szintjeinek beállításához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.