Klíma rendszer vezérlésének korszerűsítése folyami szállodahajón

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság az ipari eszközök és berendezések korszerűsítése elengedhetetlen része egy vállalat üzemeltetéséhez, ugyanis nem lehet meghagyni azt a kockázatot, hogy egy esetleges régi, elavult technológiából fakadó hiba miatt jelentős összegektől essen el, vagy alacsony hatásfokkal működjön. A korszerűsítés eredménye lehet még az általános igények, kényelmi funkciók eredményesebb kiszolgálása. Szakdolgozatomban egy ilyen fejlesztési projektet mutatok be. Feladatom egy luxus folyami szállodahajó klímavezérlő rendszerének villamos korszerűsítése volt.

A Crystal Mozart folyami szállodahajó klímavezérlő rendszere elavult, régi elektromechanikus vezérléssel rendelkezett. Beüzemelése óta – harminc éve - csupán kisebb fejlesztéseken esett át. A vezérlés nem volt átlátható, bizonyos funkciók már nem működtek, nehéz volt karbantartani. A megrendelő elvárása az volt, hogy a vezérlés megfeleljen a jelen kor követelményeinek. Ennek megfelelően az általam tervezett vezérlést PLC látja el egy érintőképernyős HMI – human machine interface – segítségével. PLC segítségével pontosabb, jobban testre szabható és megbízhatóbb vezérlést lehet készíteni, amit később módosítani is egyszerű. Az erősáramú kapcsolóberendezések, vezetékek és egyéb installációs anyagok szintén elöregedtek, és egyaránt cserére kerültek.

Az általam tervezett rendszer egy erősűramú szekrényből és egy vezérlőszekrényből áll, utóbbiban foglal helyet a PLC. Az erősáramú szekrény a már eleve a hajón lévő szekrényből lett kialakítva, a vezérléshez egy új szekrény került telepítésre. A rendszer további eleme egy HMI amely kiszolgálja a felhasználó által támasztott azon igényeket, hogy valós időben tudjuk nyomon követni a folyamatokat és beavatkozni abba egy érintőképernyőn.

A feladatom során megismertem a klímavezérlő rendszer működését, és a megrendelő működéssel kapcsolatos elvárásait. Megterveztem az erősáramú szekrényt, amelyhez figyelembe vettem a KöViM rendelet által belvízi hajók felé támasztott követelményeit. Részt vettem a PLC program és a HMI szoftverének elkészítésében, folyamatosan egyeztettem a megrendelővel a program pontos működéséről. Koordináltam az üzembehelyezést és a felmerülő problémákra, változásokra gyors megoldást kerestem.

A projekt sikeresen megvalósult, eleget téve a megrendelői követelményeknek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.