Koaxiális üregrezonátoros szűrőbank tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Seller Rudolf
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Légdielektrikumú üregrezonátoros fésűs struktúrájú kapcsolható szűrőbank tervezése.

A szakdolgozatom egy szintézerek számára bementi jelforrásként több diszkrét frekvenciával szolgáló, kis fáziszajú jeleket előállító eszköznek egyik moduljával, egész pontosan egy mechanikus szűrőbank tervezésével foglalkozik.

Az eszközből bár egy darab készült, de tömeggyárthatónak terveztem. A diszkrét jelek előállítására fésű-generátort használtam, melynek a PLL-el szemben előnye, hogy a könnyű az előállítása, valamint kis fáziszajjal rendelkezik, amely lényeges szempont volt a megválasztásánál. A 800 MHz-es frekvencia sokszorozó meghajtására egy kis fáziszajú kvarc oszcillátort alkalmaztam. A fésű-generátor előállította számomra a 800 MHz-nek „n” pozitív egész számú többszöröseit (diszkrét frekvenciák, 1600, 2400, 3200 MHz, ...). Magát a modult egyszerű, kis teljesítményű alkatrészekből állítottam össze.

A kapcsolt szűrőbank feladata, hogy kiválasszon egy frekvenciát a sok közül. A frekvenciákat 4-16 GHz-es frekvenciatartományban egyenletes eloszlással választottuk meg közösen az ipari konzulensemmel. Az épp használni kívánt és kiválasztott szűrőhöz mikrosztrip kapcsoló áramkör tervezése is szükséges, ezen az RF jelutakat integrált RF kapcsoló IC-k vezérlik.

A dolgozatom első részében a légdielektrikumú üregrezonátoros fésűs struktúrájú szűrők tervezéséhez szükséges elméleti alapokat tekintem át, majd a magát a szűrőtervezés folyamatát ismertetem részletesen ANSYS HFSS program használatával. Tervezést követően az NI AWR Design Environment programmal végzem el az optimalizálást. Ezt követően Altium Designer programban elkészített nyomtatott áramkörök tervezésének főbb lépéseit tárgyalom. A mechanika Solid Edge ST9 igénybevételével készült. Végezetül a legyártott eszköz mérési eredményeit ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.