Kódfedési vizsgálatok hardveresen támogatott programvégrehajtás követéssel

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A beágyazott szoftverek fehér doboz tesztelésénél alkalmazott egyik hatékony módszer a kódfedettség vizsgálat. Az ide sorolható vizsgálatoknak a célja, hogy információt kapjunk arról, hogy egy adott teszt beállításnál, teszt esetnél a program kód melyik része futott le ténylegesen. Ezek kiértékelésével lehetőségünk van olyan teszteket készíteni, amely a program lehető legtöbb részét ellenőrzi, illetve ezek segítségével biztosíthatjuk, azt is, hogy a végleges termékbe ne kerüljön ki a tesztek során végre nem hajtott kódrészlet.

A kódfedési vizsgálatokat hagyományosan a vizsgálandó program felműszerezésével végzik, mely többlet erőforrást igényel és módosítja is az eredeti kódot. A BME Méréstechnika és Információ Rendszerek Tanszékén folyó kutatás célja a modern ARM Cortex-M3 magú mikrovezérlőkben található hardware-es trace és debug támogatásokban rejlő lehetőségek kiaknázása kódfedési mérőszámok előállításához, mindezt a megfigyelendő kód felműszerezésének részleges vagy teljes mellőzésével.

A diplomaterv bemutatja az Cortex-M3 magon is megtalálható CoreSight debug architektúrát, annak felhasználását valósidejű program-trace adatok előállítására, valamint ezen adatok kódfedettség mérésre alkalmas értelmezését. Ezen alapulva egy olyan Eclipse plug-in tervezése és megvalósítása történt meg, mely képes többek között utasítás, döntési ág és út lefedettséget számolni a mag által előállított real-time trace adatok felhasználásával, a vizsgált kódba való beavatkozás nélkül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.