Kódgenerálás UML-ből Xtend alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Suba Gergely
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mai modern világban az idő az egyik legfontosabb erőforrás, ami a mozgatórugója minden egyes tevékenységnek, feladatnak, munkának. Ezért egyre több olyan irányú munkálatok folynak, amivel ezt az időtényezőt csökkenteni lehet (például a könnyebb szerkesztés/módosítás során). Ennek következtében egyre több tervező program lát napvilágot.

Jelen esetben a szoftverfejlesztés területén találkozhatunk ehhez hasonló irányú törekvésekkel, amik csökkentik a fejlesztési időt és ebből kifolyólag pénz- és időspórolás történik. Szoftverfejlesztő cégeknél gyakori az, hogy modellezni kell egy-egy megadott programot. Ennek következtében a későbbi fejlesztés könnyebb lesz, amivel például egy átfogó kép tárul a fejlesztők elé vizualizált formában. Az így kialakított modellekből szükség szerint kódot is tudunk generálni, ami a forrást minél részletesebben le tudja írni, mint programnyelvet (pl. modell elemek egymáshoz képesti viszonya, az egyes modell elemek működésének a leírása).

A szakdolgozatban a feladatom az volt, hogy egy ilyen kódgeneráló alkalmazást készítsek, ami egy tetszőleges modell alapján létrehozza a szükséges forrásfájlokat a modellnek megfeleltethető tartalommal. Fontos volt, hogy a kódgenerálást a feladatban kiírt módszerrel valósítsam meg, ami könnyen és átláthatóan módosítható lesz a későbbiek során, amennyiben változtatni szeretnének a program kimenetén vagy esetlegesen új nyelvet szeretnének hozzáfűzni. Ez a módszer a feladatban kiírt xTend nyelv alkalmazása volt, ugyanis ezzel egy könnyen átlátható szöveggenerátort lehet létrehozni. A kódgenerálás alapjául pedig az UML nyelv szolgál, ugyanis ez a legelterjedtebb modellezési nyelv a programozás terén, amit ismernek és használnak is a mai napokban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.