Kódminőség biztosítása és egységtesztelés Python nyelven, agilis szoftverfejlesztési módszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Sógorné Dr. Balla Katalin
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A különböző agilis szoftverfejlesztési módszertanokban nagy hangsúlyt kap a fejlesztők közötti együttműködés. Ennek egyik alapvető feltétele az, hogy a folyamatok során olvasható, mások számára is megérthető, tiszta kód szülessen. Amennyiben világos programozási stílust követünk, akkor csökken a szükséges dokumentáció mennyisége, és akár megjegyzések nélkül is érthető lesz a forráskód. Így később könnyebbé válik a szoftver továbbfejlesztése, karbantartása is. Érdemes tehát tudatosan ügyelni a fejlesztés során létrejövő kód minőségére, így a projektek hatékonyabbak és fenntarthatóbbak lesznek.

Mint minden mérnöki tevékenység során, a szoftverfejlesztési folyamatokban is kulcsszerepet kap a problémák bonyolultságának és a projektek komplexitásának a kezelése. Ezt az agilis módszerek többek között a rövid ciklusidejű iterációkban való fejlesztéssel és teszteléssel érik el, amelyet automatizálással és megfelelő eszközök integrálásával elősegíthetünk.

Dolgozatomban bemutatom az agilis szoftverfejlesztési módszerek sajátosságait. Ezután áttekintem, hogy a Python -- mint objektum-orientált szkriptnyelv -- milyen beépített módon biztosítja a kódminőséget, illetve az egységtesztelést. Továbbá kitérek arra, hogy ezen kívül milyen külső eszközök állnak rendelkezésre, és miként lehet ezeket a módszereket automatizálni és verziókezeléssel integrálni. Ennek keretében a dolgozatom végén összeállítok egy folyamatos integrációs rendszert.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.