Kódrefaktorálás Eclipse technológiák használatával

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A programozási technológiák fejlődése olyan ütemben zajlik, hogy a fejlesztőknek nehéz lépést tartani minden változással. Az új lehetőségek meggyorsíthatják szoftverünk működését, általuk jobb és jobb megoldásokat használhatunk. Hogy segítséget nyújthassanak a fejlesztőkörnyezetek, egyre több intelligens eszközre van szükség, amelyek összetett statikus analízissel rámutatnak a feltételezhető fejlődési pontokra, és javaslatot tesznek ezek kiaknázására.

A statikus analízissel felderített fejlődési pontokon egy modern fejlesztőkörnyezet kódrefaktorálási műveleteket ajánlhat fel. Ezen intelligens mechanizmus megismerése, testreszabása és új refaktorálási lehetőségek keresése, mint téma, remek alapul szolgál az alábbi dolgozathoz. Az Eclipse technológiák felhasználásával feltárom a Java nyelvben rejlő potenciált, és elkészítek több olyan megoldást, amely kihasználja a legújabb technológiákat, és segítséget nyújt az azokra való áttérésre. A feladat megvalósításához a Java 8 és 9 újdonságaihoz kell beépülő modult fejleszteni, olyan új nyelvi elemek támogatására, mint például az erőforrásokkal kibővített try-blokk használata, a generikus kollekciók factory metódusai, az Optional vagy az új dátum- és időkezelő API.

Az alkalmazás fejlesztéséhez Java programozási nyelv, az Eclipse fejlesztői környezet és a hozzá kapcsolódó technológiák használatával bemutatom az Eclipse pluginok fejlesztésének módjait, valamint megismertetem az absztrakt szintaxisfa bejárását és szerkesztését. Felhasználom ezeket a Java nyelvben kódrefaktorálási alkalmazásokra, melyben elkészítek több működő Eclipse kiterjesztést.

Eközben betekintést nyújtok a statikus kódanalízisbe, a hibakeresésnek a kód futtatása nélküli módszerébe. A feladat részeként ilyen elemzési eszközöket kell készíteni, hogy a felhasználó számára problémalistát tudjak biztosítani. Mivel ezt automatizáltan futtatja a fejlesztőkörnyezet, hangsúlyt kell fektetni rá, hogy minél hatékonyabban járjuk be a kódot, és ne vonjunk el túl sok erőforrást a korlátos kapacitásból.

Zárásképpen kifejtem a beépülő modulok, az elemzőeszközök tesztelési lehetőségeit, és bemutatom ennek konkrét megvalósításait, a saját moduljaim ellenőrzésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.