Köf/Kif transzformátorállomások szétterjedési ellenállásának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

A sűrűn lakott belvárosban, illetve üdülőövezetekben létesített transzformátorállomások esetében fokozottan jelentkeznek a fogyasztók villamos szempontból való közelsége miatti problémák (transzfer potenciál kijutás a fogyasztóhoz). Ezek évente több milliós kárt okoznak mind a fogyasztók, mind pedig az áramszolgáltatók számára.

A tranziens hálózati frekvenciás túlfeszültségek megjelenése a kisfeszültségű (KIF) hálózaton mind az elektronikus készülékek (TV, PC, DVD lejátszó…), mind a telekommunikációs készülékek (fax, modem…), különösen azok nyomtatott áramköreinek meghibásodásainak számát növeli.

A tranziens túlfeszültségek által okozott károk kockázata még nagyobb, ha a készülékek mind a kisfeszültségű hálózatra, mind pedig a kommunikációs hálózatra egyidejűleg csatlakoznak (pl. fax, modem, TV dekóder…).

A szakdolgozat ennek a probléma hátterének a műszaki feltárásáról ad információt, és emellett bemutat különböző méréstechnikai módszereket az alállomás egyedi szétterjedési ellenállásának megállapításához. Illetve kiterjed a közép/kisfeszültségű alállomások helyszíni méréseire és a felhasznált méréstechnika alkalmazhatóságára a kisfeszültségű hálózatba kijutó transzferpotenciál vizsgálatában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.