Kollaborációs munkafolyamatok végrehajtásának támogatása integrált fejlesztőkörnyezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hegedüs Ábel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Nagyméretű szoftverek esetében, ahol sok fejlesztő vesz részt a készítésben, szükség van a szereplők feladatainak összehangolására. Ezek a feladatok leírhatók kollaborációs munkafolyamatokkal. Több eszköz is létezik ilyen munkafolyamatok tervezésére és végrehajtására, melyek különböző technológiákkal eltérő funkcionalitást fednek le.

A szoftverfejlesztésben manapság elterjedt az integrált fejlesztőkörnyezetek használata, melyek egy felületen teszik elérhetővé a fejlesztéshez gyakran használt eszközöket. A legtöbb ilyen rendszer esetén lehetséges bővíteni funkcióiknak halmazát.

A szakdolgozat célja, egy olyan eszköz létrehozása egy integrált fejlesztőkörnyezet funkcionalitásának kiegészítésével, hogy az támogassa a kollaborációs munkafolyamatok végrehajtását. Ennek keretében tegye lehetővé a felhasználókhoz rendelt feladatok és azok adatainak elérését, a résztvevők jelezhessék feladataik befejezését, valamint alapvető felügyeleti funkciók segítségével legyen lehetőség beavatkozni a munkafolyamatok végrehajtásának menetébe.

A feladat végrehajtásához szükséges a szabványos kommunikációs felület definiálása. Ezen az interfészen zajlik az integrált fejlesztőkörnyezet és a kiválasztott munkafolyamat kezelő rendszer közti kommunikáció.

A kívánt funkcionalitás helyes végrehajtásához elengedhetetlen a két komponens között áramló adatok jól definiált strukturálása, azaz, hogy a funkciók végrehajtásához milyen adatok szükségesek, és az eredmények milyen formában lesznek elérhetők.

Végül ezt a kommunikációs felületet kell a grafikus felületre illeszteni, így téve elérhetővé a munkafolyamat menedzselő rendszer funkcionalitását az integrált fejlesztőkörnyezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.