Kollaboratív whiteboard webalkalmazás Spring Framework felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Majzik István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre több ember dolgozik a munkahelyétől távol (pl. otthonról), de folyamatos online környezetben. Ezen esetekben a kollaboráció, az egyeztetések és megbeszélések tartása személyes közreműködéssel nem valósulhat meg, de online eszközökkel hatékonyan támogatható, akár a megbeszélések megszokott eszközeinek – például a közösen készített rajzoknak, feljegyzéseknek – webes használatával is.

A kollaborációt megvalósító webalkalmazások fejlesztésére alkalmas a websocket protokoll, mely kétirányú kommunikációs csatorna kialakítását teszi lehetővé egy kliens oldali böngésző és a webszerver között, a kérés-válasz alapú HTTP protokollal szemben.

A szakdolgozatom keretén belül funkcionálisan specifikálok, megtervezek és részlegesen implementálok egy kollaboratív rajzolást támogató webalkalmazást, amely a websocket protokollon keresztül biztosít „best effort” jellegű online interaktivitást. A szerver oldali megoldáshoz bemutatom a Spring keretrendszer által nyújtott szolgáltatásokat, melyek rengeteg támogatást nyújtanak a különböző webalkalmazások fejlesztéséhez. Ezenkívül bemutatom a kliens oldal megvalósításához használható, rajzolást megvalósító vagy a websocket kommunikációt támogató javascript könyvtárakat.

Az itt prezentált tervek, az implementált prototípus illetve az implementációhoz kiválasztott technológiák, támpontként szolgálhatnak, a kétoldalú kommunikációt igénylő webalkalmazások fejlesztése közben előforduló problémák megoldásai számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.