Költséghatékony enkóder megoldás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Magyar Gábor Béla
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink egyik virágzó IT szektora a média tartalmak kiszolgálása. Ehhez elengedhetetlen a stúdiókból beérkező jelek IP alapú kódolása. Az Antenna Hungária Zrt. számos megoldást alkalmaz-e célból, ezért megnéztem, hogy nyílt forráskódú szoftverek segítségével el lehet-e érni hasonló funkcionalitást.

Szakdolgozatomban áttekintettem a videókódolás műszaki hátterét, a jelen közkedvelt technológiáit, és azok történetét. Megvizsgáltam az egyik multifunkcionális enkóder platformot, áttekintettem a kínált szolgáltatásait, amiket leggyakrabban használunk internetes streamek előállítására.

Elkészítettem a használt szolgáltatások funkcionális specifikációját, a cél egy költséghatékony programokból álló komplex videókódoló rendszer elkészítése volt. A rendszer kezelőfelülete egy weboldal, amin keresztül kényelmesen lehet kezelni az összes funkciót. Ezen döntés nagyon előnye, hogy egy standard böngésző segítségével tudjuk kezelni a kódoló rendszert, nem szükséges külön programok telepítése.

A specifikáció és tervezés után kialakítottam a rendszerhez szükséges infrastruktúrát, és elemeztem a honlapkészítés legújabb technikáit, amik segítségével tökéletes felhasználói élményt tudtam biztosítani a felületen. Ez magába foglalja a dizájn elemeket és a háttérben futó szolgáltatásokat is.

A specifikáció alapján implementáltam a rendszert, amely komponensei webes mikroszolgáltatások segítségével kommunikálnak. Ez a megoldás segíti a későbbi infrastruktúra bővítést, nem szükséges speciális protokoll a rendszeren belüli információcseréhez.

A dolgozat végén elemeztem az elkészült rendszert amely megfelelt az előzetes specifikációnak, rugalmasan és kontrollálható módon szolgálja ki a felhasználói igényeket. Kitértem a továbbfejlesztés lehetőségeire is, amely a jelenlegi funkciók üzembiztonságát tudná növelni, ezáltal az üzemeltetés munkáját könnyítené meg, illetve további funkciók integrálását segítené.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.