Költséghatékony üzleti intelligencia megoldások alkalmazása a gyógyszeriparban

OData támogatás
Konzulens:
Gáspár Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A gyógyszeripar a rendelkezésre álló fogyasztási adatokat tekintve óriási hátrányból indul egy telekommunikációs céghez képest. Valószínűleg ezen információk szűkösségére vezethető vissza, hogy a gyógyszeripari cégek általánosságban alacsonyabb üzleti intelligencia (BI – business intelligence) fejlettségi szinten állnak, mint más szektorok képviselői. A késői felzárkózás azonban előnyöket is rejthet magában, hiszen olyan költséghatékony megoldások jelentek meg (beleértve a nyílt forráskódú eszközök elterjedését is), melyeknek köszönhetően sokkal kisebb anyagi ráfordítással érhető el hasonló vagy akár ugyanaz az eredmény.

A diplomaterv célja, hogy üzleti intelligencia rendszer bevezetésével egy gyógyszeripari cég sales force területeinek információ ellátottságát megtámogassam. A feladat során szempont volt, a gyorsaság és az automatizmus. Ennek megvalósításában különösen nagy szerepet kaptak a mindig friss interaktív dashboardok (vagy más néven irányítópultok), valamint az automatikus értesítések. Fontos kitétel volt a költséghatékonyság, vagyis a piacon beszerezhető drága BI eszközök helyett, nyílt forráskódú és ingyenes eszközök valamint saját megoldások kombinációjával kellett eredményt elérnem.

A dolgozatomban bemutatom, hogy a rendelkezésre álló forrásrendszerekből hogyan nyertem ki az adatokat, és milyen tervezési és megvalósítási lépések kellettek ahhoz, hogy azokat végül egy BI eszköz segítségével elemezni lehetett. A piaci adatok könnyebb áttekintése érdekében fejlesztett dashboardok mellett leírom, hogy az automatikus kézbesítésekre alkalmazott e-mail és SMS csatornákat hogyan aknáztam ki.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.