Költségnyilvántartó keretrendszer .NET alapon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy háztartás vagy személy költségvetésének nyilvántartását elektronikus eszközök segítségével végezzük. Fontos, hogy a felhasználók minél könnyebben, a lehető legtöbb eszközön és módon hozzáférhessenek adataikhoz. Ennek legmegfelelőbb módja, dedikált kliensalkalmazások és egy webes alkalmazás használata.

Elektronikusan vezetett költségvetés nyilvántartás egyik előnye a gyorsabb adatbevitel. Emellett az adatok átláthatóságát, feldolgozását is könnyebbé teszi, diagramok, automatikusan számolt értékek használatával.

Fontos követelmény az ilyen alkalmazásokkal szemben, hogy a felhasználó számára könnyen kezelhetőek legyenek. Felhasználói felületének kialakítása kövesse a platformra jellemző tulajdonságokat, irányelveket. Azok felépítése legyen egyértelmű, könnyen átlátható.

A fenti célok megvalósításához egy olyan elosztott rendszerre van szükség, amely három fő komponensből áll. Egy az adatokat tároló adatbázisból, ami a felhasználók, és a költségvetésekhez tartózó adatokat tartalmazza. Ezen adatokat a kliensek felé elérhetővé kell tenni. Ezt a szerepet hivatott betölteni egy szerveralkalmazás, ami minden kliens számára ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja. A harmadik komponens a különféle kliensek csoportja.

A dolgozat során egy ilyen, költségvetések nyilvántartására szolgáló keretrendszert készítettem. Az adatokat MSSQL adatbázis szerveren tárolom. A szükséges szolgáltatások, a kliensekkel való kommunikáció megvalósításához WCF-t (Windows Communication Foundation) használtam. Három féle kliens applikációt alkottam, melyek igénybe veszik a WCF-es alkalmazás szolgáltatásait. Egy ASP.NET MVC-s webes, egy Android-os mobil, és egy Windows Store alkalmazást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.