Költségnyilvántartó keretrendszer PHP alapon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy háztartás vagy kisvállalat pénzügyi helyzetének alakulását egyszerűen nyomon követhetjük, és könnyebben kézben tarthatjuk, ha költségeinket nyilvántartásban tároljuk. Ez biztosítja azt, hogy bevételeink és kiadásaink áttekinthetőek és ellenőrizhetőek legyenek. Ehhez egy olyan eszköz létrehozása volt a feladatom, amellyel gyorsan és hatékonyan végezhető el a mindennapos pénzáramlás felügyelet alatt tartása.

Több okból is egy webalkalmazás elkészítése tűnt a legcélszerűbbnek. Egyrészt a responsive webfejlesztésnek köszönhetően az elkészült alkalmazás asztali számítógépen, laptopon és minden böngészésre alkalmas okostelefonon és tableten is működőképes. Ez véleményem szerint a legfontosabb szempont, hiszen az elmúlt években a számítógépen történő internethasználatot már megelőzte a mobilon történő web böngészés. A fejlesztéshez pedig nem volt szükséges minden asztali és mobil operációs rendszert megismernem, elegendő volt egy PHP keretrendszert kiválasztani, elsajátítani és használatával megvalósítani a Budget webalkalmazást.

A költségnyilvántartó webalkalmazás előnye, hogy internetkapcsolat esetén egy okostelefonnal azonnal használható. Az adatok biztonságos tárolása és a több felhasználó párhuzamos kezelése mellett az alkalmazás képes egy költségvetés több felhasználó általi szerkesztésére. Ebből kifolyólag a felhasználók csoportokba tartoznak, és egy csoporton belül a költségvetések megosztásra kerülnek a tagokkal. Ezáltal a költségnyilvántartó alkalmassá vált arra, hogy akár a családi háztartások bevételeit és kiadásait, akár a munkahelyi költségeket az összes és kizárólag olyan személy tudja kezelni, aki része az adott csoportnak.

Fejlesztésem kapcsán megismerkedtem az MVC szemlélettel és azzal, hogy lehet az általam választott Yii keretrendszerrel egy olyan webalkalmazást elkészíteni, amellyel hatékonyan használhatóak voltak a MySQL adatbázisrendszerben létrehozott adatmodellek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.