Komfort autóelektronikai vezérlőegység funkcionalitásának verifikálása Vector CANoe tesztkörnyezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunkám keretein belül sok hasznos, az autóelektronikában dolgozó tesztmérnökök számára alapvető tudásnak számító ismeretanyaggal gazdagodtam. Megismerkedtem az UDS (Unified Diagnostic Services) szabvánnyal, mely lehetőséget biztosít diagnosztikai tesztereknek, hogy CAN buszon keresztül információt cserélhessenek az adott vezérlővel. Továbbá a CAN protokoll mélyebb ismeretei mellett szükség volt arra is, hogy a Network Management szabványban elmélyedve utánanézzek, miként is képesek az egy kommunikációs csatornán található ECU-k (Electronic Control Unit) adatot gyűjteni a másik állapotáról, elérni azt, hogy egységesen alacsonyabb áramfelvételi módba mehessenek.

Ezen ismeretek után a teszt elkészítéséhez szükséges, Vector által fejlesztett szoftver és hardvereszközökkel, a CANoe-val és a VN8900-zal kellett megismerkednem. Az előbbi a tesztek, szimulációk PC-n történő futtatására szolgál, míg a VN8900 interfészként helyezkedik el a PC és a body computer között. A tesztkészítés során a C alapú CAPL nyelv rejtelmeibe is beleástam magam.

Végül a megfelelő ismeretek begyűjtése és a teszthez elengedhetetlen specifikáció tanulmányozása után elkészítettem az elektromos vízpumpa vezérléséért felelős szoftvermodul tesztprogramját, melynek működéséről és eredményeiről a szakdolgozatomban nyújtok hosszabb leírást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.