Komissiózást támogató algoritmus fejlesztése, és alkalmazása a gyakorlatban

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a raktári és egyéb logisztikai folyamatoknak fontos hozzátartozója a szoftveres támogatottság. Szinte minden iparban működő cég használ valamilyen vállalatirányítási rendszert, és ehhez szorosan kötődnek különböző mobilalkalmazások, amelyek a gyárban, raktárban, vagy esetleg szállítmányozással foglalkozó dolgozók munkáját segítik, optimalizálják, illetve összeköttetést biztosítanak a dolgozók és a rendszer között.

Dolgozatomban központi témája is egy logisztikai folyamat lesz. A raktári folyamatok egyik legtöbb fizikai munkával (és nem mellesleg költséggel, becslések szerint akár az összes raktári költségek 55%-a) járó része a komissiózás. Ennél fogva ha ezen a téren bármilyen szempontból rosszul teljesítűnk az magas költségekkel járhat. Komissiózás az a folyamat amely során a beérkező megrendeléseknek megfelelően kipakolják a raktárból az igényelt termékeket a komissiózó területre, ahol rendelésenként összeállíják őket. Több szempont szerint is lehet ezeket a folyamatokat erőforrás szinten optimalizálni.

Az egyik ilyen, talán legkézenfekvőbb lehetőség a komissiózást végző dolgozók (manapság egyre több helyen robotok) által bejárt útvonal minimalizálása.

Dolgozatom célja egy olyan, a komissiózást támogató szoftver tervezése, és implementálása az L-Mobile Hungary Kft egyik ügyfelénél, amely számos körülményt figyelmebe véve optimalizálja a komissiózás idejét, illetve tanácsokat ad a bejárási útvonalra vonatkozóan. Ez emberi dolgozókat foglalkoztató raktárakban erőforrás- és időbeli nyereségekkel járhat, robotokat is alkalmazó raktáraknál pedig akár konkrétan a robotok raktáron belüli mozgását is irányíthatja az algoritmus. A szotvernek képesnek kell lennie együtt dolgozni az adott cég vállaltirányítási rendszerével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.