Kommunikációs interfészek megvalósítása autóipari szenzorrendszerek fejlesztéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A PSI5 az autóiparban széles körben elterjedt kétirányú biztonságkritikus kommunikációs szabvány. Jelentős szerepet tölt be légzsák-rendszerek, nyomás, gyorsulás, elfordulás és hőmérséklet szenzorok kommunikációjában. A PSI5 egy kétvezetékes rendszeren megvalósított kétirányú kommunikációs szabvány. A kommunikációban az ECU (Electronic Controll Unit) biztosítja a szenzor(ok) tápfeszültségét. Szinkron üzemmódban az ECU szinkronizáló jeleket küldi a tápfeszültségre szuperponált szinkronizáló pulzusok segítségével, illetve utasításokat adhat a szenzor(ok)nak a szinkronizáló pulzusok elhagyásával vagy a szinkronizáló pulzusok hosszának változtatásával. A szenzor az adatokat a saját áramfelvételének modulálásával tudja kiküldeni az ECU számára Manchester kódolással.

Ezen szenzorok teszteléséhez, méréséhez szükség van olyan eszközre, mely az ECU oldali jeleket képesek előállítani, amik a következők: tápfeszültséget biztosítani, szinkron üzemmódban szinkronizáló pulzusokat előállítani, kétirányú kommunikáció esetén a szinkronizáló pulzusokat modulálni illetve értelmezni a szenzorról érkező áramjeleket. Ilyen eszköz létezik. Olyan eszköz viszont nincs, ami a szenzor oldalán képes előállítani az áram modulált jelet, illetve képes detektálni a szinkronizáló pulzusokat, az ECU felöl érkező tápfeszültséget ellenőrizni, így egy tetszőleges szenzort megvalósítani kommunikációs szinten. Ennek a problémának a megoldására készül egy rendszer, mely képes egy szenzort emulálni. Az emulátor viszont csak TTL szintű jelekkel képes kommunikálni. Az én feladatom ennek az aszimmetrikus kétirányú kommunikációnak a szenzor oldali jeleinek fizikai leképezése TTL jelekből PSI5 szabványnak megfelelő jelekké. Az általam tervezett áramkör az ECU által előállított szinkronizáló pulzusokat alakítja TTL jelszintre, illetve TTL jelszinten érkező jelet tud kiküldeni a PSI5 kommunikáció áramjeleként.

A szakdolgozat magában foglalja az alapkoncepció megalkotását, szimulációját, az áramkör megtervezését, hangolását és mérését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.