Kommunikációs protokoll fejlesztése fogyasztói elektromos hálózatra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A féléves munkám során egy kommunikációs protokoll kifejlesztésén dolgoztam, melynek adatátviteli csatornájaként a fogyasztói elektromos hálózat szolgál. Az ilyen rendszerek előnye, hogy külön vezetékezést nem igényelnek, továbbá az eszközök tápellátása szintén a hálózatról történik, így könnyedén telepíthetőek.

A célom egy a meglévő protokollok előnyeit ötvöző, egyszerűbb, alacsonyabb költségek árán előállítható, de mégis hatásos kommunikációs eljárás kifejlesztése volt. A már létező protokollok melyek munkám alapjául szolgáltak, kifejezetten otthonautomatizálási megoldásokat, lámpa modulok, riasztó berendezések, teljesítménykapcsolók, és egyéb speciális eszközök kezelését szolgálják.

A fejlesztés során az elhatározásom az volt, hogy a konkrét alkalmazásoktól elvonatkoztatva, egy általánosabb célú, beágyazott rendszerek közötti kommunikációt valósítsak meg.

A tanszék által a rendelkezésemre bocsátott hardverek alapeleme egy ATmega88PA típusú AVR családba tartozó 8 bites mikrokontroller, melynek legfontosabb feladata, hogy a rajta futó általam írt program segítségével adatokat továbbítson a fizikai rétegen. Az adatokat egy másik, azonos felépítésű, de más programot futtató hardver fogadja, és feldolgozza.

Mivel a fogyasztói hálózat kifejezetten zajterhelt a fázisra csatlakozó különböző eszközök miatt, fontos szerepe van a hibakezelésnek, esetlegesen a redundáns kódolásnak és adatküldésnek.

Témaválasztásom és féléves munkám során az előző félévben teljesített Önálló Laboratórium tárgyam témája motivált, melynek keretein belül az X-10 otthonautomatizálási protokollal foglalkoztam. A kommunikáció módjának kötöttségei és a hibakezelés hiánya miatt azonban úgy gondoltam létjogosultsága van egy hasonló, ám felhasználói biztonságot növelő, általánosabb igényeket kielégítő protokoll fejlesztésének.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.