Kommunikációs protokollok modellvezérelt fejlesztése UML profil alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Suba Gergely
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A különféle számítástechnikai berendezések különböző protokollok segítségével kommunikálnak – ennek köszönhetően tudunk betölteni egy weboldalt vagy akár egy programot elindítani. A vasúti irányítástechnikában is kommunikációs protokollokat használnak az egyes eszközök közötti adatcsere megoldására. A Prolan Zrt. többek között vasúti biztonsági rendszerek, ezen belül jelenleg egy biztonsági kontaktus és jelátviteli rendszer fejlesztésével foglalkozik, amely során nagyszámú kommunikációs protokoll megfelelő működését kell biztosítani.

Napjainkban egyre népszerűbbé válik a modellalapú szoftverfejlesztés, amely során már a tervezési fázisban elkészül a program modellje. A szoftverfejlesztés során a legelterjedtebb modellezési nyelv az UML (Unified Modeling Language), szinte minden szoftverfejlesztésre tervezett modellező program támogatja. Használatával vizuális formában egyszerűen és gyorsan átlátható modelleket lehet létrehozni, amely a fejlesztés későbbi fázisaiban is referenciaként szolgálhat.

A cég fejlesztési projektjeiben használt kommunikációs protokollok modellezése során az UML használata rendkívül hasznos lehet. Habár az UML nagyon kiterjedt és rengeteg modellezési lehetőséget rejt magában, éppen emiatt önmagában az ilyen, szakterület specifikus feladatokra túlságosan is általános. A szabvány tartalmaz kiterjesztési lehetőségeket (UML profilok), amelyek révén a modellelemek egy adott szakterületre szabhatóak. Szakdolgozatom részeként feladatom volt a Prolan Zrt. kommunikációs protokolljainak modellezéséhez UML profil tervezése.

A modellezéssel nemcsak átláthatóbbá válik a dokumentáció, hanem a kódgenerálás lehetősége is megnyílik. Ez lerövidíti a kódolást, így időt spórolhatunk és a fejlesztők több energiát tudnak a bonyolultabb feladatok megoldására fordítani, valamint a kódban rejlő hibákat is csökkenteni lehet.

Szakdolgozatom során megismertem különböző modellezést támogató szoftvereket, és részt vettem egy modellből kódot generáló program fejlesztésében, amely során megismertem az EMF és a Java Xtend által nyújtott lehetőséget, valamint a megismert modellező szoftverek közül a MagicDraw-t bővítettem egy pluginnal a kódgenerátor felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.