Kommunikációs protokollok működését lehallgató és elemző alkalmazás továbbfejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A diplomaterv célja a PANAMA (Protocol Analyzer And Animator) kommunikációs protokollokat elemző alkalmazás továbbfejlesztése, amely alkalmas kommunikációs protokollok elosztott rendszerekben (például wifi, szenzor és egyéb mesh hálózatokban) lehallgatott működését megjeleníteni és analizálni. A jelenlegi megoldás a kényelmesebb és magasabb szintű felhasználás érdekében továbbfejlesztést igényel.

Meglévő funkciói a következők. Egy konfigurációs fájlban megadott hivatkozások alapján sorrendbe teszi az előre begyűjtött, lehallgatott csomagokat. A konfigurációs fájl szerkesztésére szöveg alapú (xml formátumú) támogatást biztosít. Megjeleníti a hálózatot, és animációval szemlélteti az üzenetküldést. A csomagok tartalmát értelmezi a tshark segítségével. Külön ablakban megjeleníti az üzenetek szekvenciadiagramját, a csomagok feliratozását dinamikusan támogatja az üzenetek valós tartalma alapján.

A diplomaterv feladata, hogy egészítse ki az alkalmazást az alábbi funkciókkal.

Tervezzen és implementáljon egy olyan üzenet sorrendező algoritmust, amely képes a csomópontok órájának szinkronizálatlanságából adódó hibákat kompenzálni, valamint tükrözi az üzenetküldések között eltelt időt is! Készítsen egy olyan különálló alkalmazást több különböző konkrét hálózati eszközre, amellyel vezérelni lehet a lehallgatás indítását és leállítását, valamint el lehet végezni a lehallgatott üzenetek begyűjtését! Támogassa a különálló alkalmazás a konfigurációs fájl automatikus meghatározását! Valósítsa meg a vezérlést a központi alkalmazásban is! Valósítson meg a jelenleginél intuitívabb konfigurációs fájl szerkesztő modult! Integrálja a szekvenciadiagram-megjelenítő modult a főablakba! Mutassa be a program helyes működését és összegezze az eredményeket!

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.