Kommunikációs szoftver tervezése és implementálása vasúti fékvezérlő egységhez

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A modern vasúti fékrendszerek vezérlése gerinchálózaton keresztül történik. A szenzorok és a beavatkozó egységek közti kommunikáció elektronikus buszrendszeren zajlik. Ennek során elengedhetetlen az adatok hibátlan és valós idejű célba juttatása, mivel a vasúti személy- és teherszállítás rendkívül biztonságkritikus terület.

Munkám célja egy gerinchálózaton kommunikáló szoftverkomponens kifejlesztése. Dolgozatomban először bemutatom a TCMS (Train Control and Monitoring System) rendszereket, majd a Knorr-Bremse által fejlesztett fékvezérlő rendszer, az ESRA Evolution felépítését. Ismertetem az alkalmazott kommunikációs protokollokat, majd a rendszer architektúráját, amibe a kommunikációs szoftvermodult integrálom.

A fejlesztés első lépése egy kommunikációs periféria illesztése a fékvezérlő egység egyik mikrokontrolleréhez. Ehhez először megvizsgálom a felhasznált memóriabusz és a periféria paramétereit, majd meghatározom az időzítési követelményeket. Ezek alapján beállítom a buszvezérlő perifériát. Munkám mérésekkel is alátámasztom.

A szoftverfejlesztés a V modell szerint történik, ezért először specifikálom a rendszer követelményeit, a rendszerarchitektúrát, az egyes modulok felépítését és kapcsolatát. A következő lépés a szoftver megvalósítása a kártyához kapott illesztőprogram felhasználásával, majd a modul integrálása a meglévő környezetbe. Végül ellenőrzöm, hogy a szoftver megfelel-e az előzőleg felállított követelményeknek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.