Kompakt digitális szabályozó fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A műszaki világban a szabályozástechnika megkerülhetetlen: jelen van mindennapokban éppúgy, mint az ipari alkalmazásokban. A szabályozások kialakításának módjában nagy népszerűségnek örvend a mintavételes szabályozó, mert ezek egyszerű mikrokontrolleren képesek futni.

A dolgozat témája egy ilyen mintavételes szabályozó kialakítása egy átlagos mikrokontrolleren, mely beépített, illetve hozzá csatolt perifériái segítségével képes egyszerűbb szabályozási feladatokat végrehajtani. Ehhez az alapvető szabályozási funkcionalitáshoz társul továbbá egy kényelmi funkció, a szabályozott rendszer alapján történő automatikus hangolás megvalósítása, mely egy a szabályozó paramétereinek kísérleti beállításán alapuló algoritmus segítségével lett implementálva.

Hogy a feladat ténylegesen illeszkedjen az ipari valósághoz, a szabályozó illesztésre került egy standard ipari jelszinthez, hiszen a szabályozó nem az ipari jelszinteken operál. Így mind a mikrokontroller bemenetén, mind kimenetén kapcsolódik egy illesztőáramkör egy-egy jelátalakítóhoz.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a beállítási lehetőséget jelentő webszerver megvalósítását is magában foglalja a megvalósított projekt és a szakdolgozat. Ezáltal a felhasználónak nincs szüksége külön szoftverre, elég maga az eszköz, mely egyben biztosítja a kapcsolatot is a felhasználó számítógépe vagy telefonja és a szabályozó között. Mindössze az ipari hálózathoz szükséges csatlakoznia, mely vezetéknélküli kapcsolat útján lehetséges.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.