Komplex RF-modulátor tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Szombathy Csaba Zoltán
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az IoT és egyéb rádiófrekvenciás eszközök rohamos terjedése következtében egyre szélesebb körben jelentkezik igény stabil lefedettség biztosítására a háztartásokon belül, melyek azonban nem zavarhatják semmilyen szolgáltatás megfelelő működését.

Az UHF-sávú (Ultra High Frequency) és annál nagyobb frekvenciájú jelek terjedése városi környezetben sok esetben kiszámíthatatlan, a bonyolult városi struktúrák, és a folyamatos környezetváltozás (tömegközlekedés) hatásai miatt. A probléma megoldása különösen fontos, hiszen pont a nagyvárosok esetében jelentkezik a legnagyobb igény stabil lefedettségre. Ez a kiszámíthatatlanság jelentősen megnehezíti a vezetéknélküli adatátvitel biztosítását a lakások minden pontjára kiterjedően.

A fent vázolt probléma megoldására egy lehetséges alternatívát nyújt kisteljesítményű, helyi lefedettséget biztosító adók alkalmazása. A diplomaterv feladatom egy ilyen, kétoldalsávos amplitúdómodulációt alkalmazó adó egység megtervezése és megépítése, mely alkalmas arra, hogy lakáson belül, más szolgáltatásokat nem zavarva vezetéknélküli adatátvitelt biztosítson, adott frekvenciasávban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.