Komplex azonnali üzenetküldő alkalmazás tervezése és megvalósítása Electron platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom elkészítése során a legfőbb célom az volt, hogy elsajátítsam a felhasznált korszerű technológiákat, és egy olyan szoftvert állítsak elő, amely később az én hasznomra és más emberek hasznára fog válni. A mai azonnali üzenetküldő alkalmazások sokszor olyan többletfunkciókat tartalmaznak. Ilyen például annak jelzése, hogy egy adott személy mikor volt elérhető, stb.

Nemrégiben sokáig jelen volt a piacon egy széles körben elterjedt szoftver, amit a Microsoft hozott létre, MSN Messenger (Microsoft Network) később Windows Live Messenger néven. Ezen alkalmazásban lehetőségünk volt azonnali üzeneteket, hangulatjeleket, illetve hangot és képet küldeni a másik félnek, emellett rendelkezett „rezgetés”, videóhívás és egyéb hasonló lehetőségekkel is. Ebből kiindulva tehát, mai, korszerű technológiák használatával szerettem volna megvalósítani egy hasonló alkalmazást, illetve annak egy úgynevezett életképes változatát, ami a fő funkciókkal rendelkezik, és a későbbiekben könnyen továbbfejleszthető egy akár teljes értékű szoftverré. Fontos kiemelni, hogy az alkalmazás csak az esszenciális tulajdonságokkal hordozza magában, melyek mindenképpen szükségesek a kényelmes és akadálymentes üzenetváltáshoz.

Röviden összefoglalva tehát az alkalmazás legfőbb célja az azonnali üzenetek, hangulatjelek küldésének lehetősége és barátok felvétele. Fontos volt, hogy asztali alkalmazásként valósuljon meg, mivel manapság egyre több webes felülettel találkozunk, és sokszor hasznos, ha egy, a böngészőtől különálló ablakban kezelhetjük beszélgetéseinket. Továbbá különböző plusz funkciók válnak elérhetővé egy asztali alkalmazás során, például tálca ikon, tálca gombok és értesítések.

Így tehát adott volt a probléma és egy tökéletesnek tűnő asztali platform, az Electron. A megvalósításhoz felhasználásra került még a megjelenítésért felelős oldalon a React keretrendszer, illetve a logikai, úgynevezett szerver oldalon NodeJS, illetve az Express keretrendszer. Emellett azonnali üzenetküldő alkalmazás lévén, elengedhetetlen volt, hogy távoli elérhetőségű legyen, ebből a célból szervernek a Herokut (felhő alapú platform) választottam.

Ezen dokumentum az elkészült alkalmazás fejlesztését, működését, emellett a felhasznált technológiák bemutatását hivatott bemutatni, és egy átfogó képet adni róluk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.