Komplex burkolóra alapozott információfeldolgozás SDR platformon

OData támogatás
Konzulens:
Krébesz Tamás István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebbek a szoftverdefiniált rádiók, melyek fő tulajdonsága, hogy a korábban hardveresen implementált funkciókat szoftveres implementációval helyettesítik. Ennek következtében az SDR-ek egyszerűen újrakonfigurálhatók, és felhasználásuk sokrétűbbé vált, mint hardveres társaiké. A szoftverdefiniált rádiók segítségével könnyen lehet prototípusokat, illetve újrakonfigurálható rádiós rendszereket készíteni.

Diplomatervezési feladatomként egy választott SDR platformot használva jelfeldolgozó alkalmazást készítettem, mely képes egy adott frekvenciasávot megmérni, kihasználtságáról információkat gyűjteni és kiértékelni melyek azok a sávok, amelyekben más rádiós rendszerek zavarása nélkül kezdeményezhető vezeték nélküli adatátvitel.

A munkám során megismerkedtem a komplex burkolók matematikai hátterével, és a különböző SDR architektúrákkal. Ezen ismeretek birtokában egy RTL2832U chip alapú vevőt és MATLAB-ot felhasználva megterveztem és implementáltam egy intelligens spektrumanalizátort. Az alkalmazással méréseket végeztem, és a mérési eredmények segítségével validáltam a spektrumanalizátor működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.