Komplex dokumentummenedzsment és ügyviteli rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szigeti Krisztián
SE Egészségügyi mérnök MSc

Általános probléma a modern preklinikai képalkotó laboratóriumok életében, hogy a kísérletek, valamint azok kiértékelése és feldolgozása során előálló nagyvolumenű dokumentumok mennyisége és sokfélesége miatt a tudományos munka eredményei nehezen láthatóak át.

Ezzel a kihívással néz szembe a Semmelweis Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központ, amely az egyetemi kutatómunka mellett „core facility” intézményként is működik, ennek köszönhetően egyre több külső megrendelést kap.

A laboratóriumban egyszerre több projekt is fut, amelyek egyenként számos munkafolyamatból tevődnek össze. Ezek koordinálása, valamint a műszer- és szakemberidő megfelelő

beosztása, a radiofarmakonok, a kisállatok és egyéb kellékek megfelelő regisztrálása és nyilvántartása, továbbá az egyéb ügyviteli feladatok hatalmas adminisztratív terhet rónak a laboratóriumért felelős vezető kutatóra.

A fent említett két problémára a megoldást egy olyan komplex dokumentummenedzsment és ügyviteli rendszer jelenti, amely elsősorban preklinikai képalkotó laboratóriumok speciális igényeit és belső működését tartja szem előtt.

Munkám során megismertem a Semmelweis In Vivo Képalkotó Központban végzett kísérletek munkafolyamatait és az ezek során előálló dokumentumokat. Egy előzetes rendszerterv felállítása után alapos piackutatást végeztem a kereskedelmi forgalomban kapható laboratórium menedzsment rendszerek körében. Azonban nem találtam olyan terméket, amely tökéletesen eleget tenne a laboratórium elvárásainak.

A megoldást tehát egy saját szoftver fejlesztése jelenti, melyet egy nyílt forráskódú tartalomkezelő keretrendszerre épülve képzelek el.

Jelen dolgozat bemutatja az Alfresco dokumentummenedzsment platformot, és annak egy konkrét implementációját valamint továbbfejlesztési lehetőségeit.

Az elvégzett munka célja egy olyan menedzsment szoftver rendszerszintű és technikai megalapozása, melyet preklinikai képalkotó laboratóriumokban lehet hatékonyan használni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.