Komplex eseményfeldolgozás modell alapú tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dolgozat a komplex eseményfeldolgozást (Complex Event Processing, CEP) végző alkalmazások modell alapú tesztelésével foglalkozik. Egy a tanszéken korábban elkészített eszközkészlet alkalmas arra, hogy az eseményfeldolgozás logikáját egy platformfüggetlen modellben (CEDL) rögzítsük, majd egy platformspecifikus, az adott eseményfeldolgozó motor számára már közvetlenül értelmezhető szabályhalmazt generáljunk.

Jelen dolgozat ezt az eszközkészletet egészíti ki egy modell alapú tesztelési módszerrel, mely először a CEDL modellből kiindulva egy szintén platformfüggetlen teszteset leírást készít, majd egy konkrét platformot, a RedHat Drools eszközét feltételezve generál Java alapú unit teszteket. A unit tesztek olyan eseménysorozatokkal hajtják meg az eseményfeldolgozó motort, melyek a modellben szereplő mintákat triggerelik, miután ezek hatása ellenőrizhető. A generált tesztek ezzel a megközelítéssel közvetve ellenőrzik, hogy az eredeti CEDL modellből helyesen generálódtak-e a Drools szabályok.

A bemutatott módszer a modell alapú szemléletmódot követi; az alkalmazás platformfüggetlen modelljéből a tesztesetek kialakítását segítő platformfüggetlen modellt hoz létre, amiből platformspecifikus modellek készíthetők. Ez mind a fejlesztési folyamat modularitását, mind pedig későbbi felhasználhatóságát növeli.

A dolgozat a háttér bemutatása után részletesen ismerteti a tesztesetek generálásának lépéseit, majd két esettanulmányon keresztül mutatja be a módszer alkalmazását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.