Komplex hálózati- és IT-infrastruktúra tervezése irodai és gyártási környezethez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A manapság működő vállalati hálózatok komoly fejlődésen mennek keresztül. A hálózati eszközöknek ki kell szolgálnia a folyamatosan növekvő adatátviteli igényeket és a változó szolgáltatás-igényeket.

Diplomatervemben egy valós, zöldmezős beruházáson keresztül mutatom be lépésről lépésre a hálózat-tervezési lépéséket az igények felmérésétől kezdve, az eszközök kiválasztásán át, a különböző rétegek kialakításáig. A tervezés során megismerkedtem a különböző rétegeknél használt általános szabványokkal és modern technológiákkal. A dolgozatom célja azon módszerek bemutatása, amelyek a legjobban beváltak az évek során, és egy kellően általános folyamat kialakítása komplex hálózatok tervezéséhez.

Munkám első felében bemutatom az igényfelmérés folyamatát. Ezt követően a gerinchálózat megtervezéséhez szükséges szabványokat tekintem át, majd az igényfelmérés eredménye alapján meg is tervezem a gerinchálózatot. A következő részben az aktív hálózati tervezésével foglalkozom. Először itt is áttekintem azokat a technológiákat, amelyek szükségesek a modern hálózat kialakításához. A technológiák ismertetése után kiválasztom a szükséges hálózati eszközöket a legnagyobb gyártók (HP, Juniper, Cisco, Ruckus, Sonicwall) termékkínálatát használva. Az eszközök kiválasztása után, rétegről rétegre alakítom ki a hálózatot, a különböző tervezési szempontokat és modelleket ismertetve. Diplomatervem végén a tervezett hálózaton megfelelőségi vizsgálatokat végzek, és javaslatot teszek egy implementációs tervre.

Dolgozatom hasznos információkat tartalmazhat olyan hálózati szakembereknek vagy rendszeradminisztrátoroknak, akik egy teljesen új hálózat kialakítását tervezik, vagy csak szeretnének megismerkedni a tervezés során alkalmazott modern technológiákkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.