Komplex integrációs alkalmazás fejlesztése IBM Integration Bus keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

Az informatikai rendszerekkel szemben támasztott igények közül manapság egyre nagyobb szerepet kap az újrafelhasználhatóság, a szabványoknak való megfelelés, az univerzális integrálhatóság. A technológia fejlődése egyre több lehetőséget biztosít ilyen téren, a fejlesztők munkáját könnyíti, erőforrásokat takarít meg az implementációs redundancia ilyen fajta csökkentése. A vállalatok életében talán mégis a legfontosabb szempont, hogy a folyamatosan változó üzleti igényekkel informatikai rendszereik is lépést tudjanak tartani.

A szakdolgozatomban egy erre a problémakörre megoldást kínáló, üzleti folyamatok integrálására alkalmazott architekturális megközelítéssel, a SOA-val (Service-Oriented Architecture), vagyis szolgáltatásorientált architektúrával foglalkozom. A SOA-val kapcsolatos alapvető fogalmak, szabványok megismerése elkerülhetetlen a technológia gyakorlatban történő alkalmazása előtt. Ezeket a dolgozat első felében összefoglaltam.

A szakdolgozat keretein belül egy komplex, SOA architektúrára épülő rendszert terveztem és valósítottam meg IBM környezetben. Az alkalmazásról készült dokumentáció egy biztosító vállalat rendszereit és azok integrálásának tervezési, kivitelezési, tesztelési lépéseit mutatja be. Az alkalmazás megvalósítja a vállalat két rendszerének integrációját, azok funkcióit szabványos felületen kiajánlja. Az alkalmazás fel van készítve Oracle adatbázissal való kommunikációra, valamint egy e-mail küldő szolgáltatást is tartalmaz. Ezen kívül az alkalmazás még monitorozási, hiba-naplózási, jogosultság-kezelési funkciókat is ellát.

A dolgozat készítésekor végig arra törekedtem, hogy rávilágítsak a SOA alapú integráció vállalati környezetben betöltött központi szerepére, fontosságára, figyelembe véve a fejlesztés pozitív és negatív vonzatát egyaránt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.