Komplex környezetben működő hajtáscsomag tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Ebben a dokumentációban leírom egy hajtáscsomag tervezési folyamatát, majd az az által meghajtott robotot is részletezem. A tervezés során a legfontosabb szempontot a komplex környezet nyújtotta, melyet a gép munkakörnyezetében jelen lévő magas színtű sugárzás okoz. Ez az miatt van, mert a gép a Paksi Atomerőmű Forrókamrasorában fog működni. Ez a sugárzás (mind a jelenlévő háttér-, illetve a besugárzott munkatestekből eredő sugárzás) megnehezíti a tervezést, főleg a felhasznált anyagok és az elektronika miatt. A rendszer néhány elemét csak azzal a kitétellel lehetett megtervezni, hogy az biztos távolságban lesz elkülönítve, védve van a sugárzástól.

Szert kellett tennem háttértudásra a radioaktív sugárzás hatásairól, mind az anyagokat tekintve, mind a kész rendszer kisebb-nagyobb elemeit vizsgálva. A tanulmány felhasználható egy utasításkészletként is, mely segíthet jövőbeni projektekben is. Megvizsgáltam a sugárzással szemben ellenállóvá tevés aktuális felhasználási területeit is a világ körül, mint például: NASA (Mars járó); CERN (kollimátor); a Fukushimai katasztrófa-övezetet tisztogató robotok és sok más egyebet. Miután megtudtam, hogy milyen anyagokart és technológiákat használhatok, végrehajthattam magát a tervezést.

A projekt eredménye egy hajtáscsomag-család, mely részei apróbb változtatásokkal integrálhatók egy hasonló környezetű gépbe. Ezen kívül megalkottam a robot CAD mo-delljét, melynek legyárthatók és összeszerelhetők a részei a tervezés kiegészítése után.

Legfőbb motivációm a projekt választásakor az volt, ami érdemessé tette azt – a sugárzással terhelt környezet szokatlan természete. Ez teszi különlegessé ezt a témát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.