Komplex reakcióidőmérő tervezése és készítése mozgáskorlátozott személyek járművezetői képességének vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár Ernő
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A mozgáskorlátozott emberek életvitelét megkönnyítené, ha jogosítványt szerezve csökkenthetnék másokra utaltságukat. Ezért szükség van egy olyan mérőberendezésre, amellyel az alkalmasságuk vizsgálható. Feladatom során egy ilyen berendezést valósítottam meg.

Kutatást végeztem a témában, megvizsgáltam a fékezési folyamatot és felvázoltam a rendszertervet. Kiválasztottam a felhasználandó eszközöket, előzetes megfontolásokat tettem a berendezés kialakításával kapcsolatban és feltevéseket határoztam meg a várható eredményekre vonatkozóan. A berendezés vezérlése egy ATMEGA16A típusú mikrokontrollerrel történik, a szoftvert az Atmel Studio integrált fejlesztőkörnyezetben hoztam létre. Kialakítottam egy hordozható, a személygépjárművek pedálelrendezését modellező környezetet. A nyomtatott huzalozású áramköri panelt az Altium Designer segítségével terveztem meg. Végül pedig demonstrációs méréseket végezve következtetéseket vontam le a feltevéseim helyességére vonatkozóan.

A diplomamunkám eredményeként elkészült reakcióidő mérő előállítási költsége lehetővé teszi, hogy minden régióban rendelkezésre álljon egy ilyen berendezés. Így a befektetett munkám társadalmilag is hasznosulhat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.