Komplex rendszerek rekonfigurációjának modellezése és optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Komplex informatikai rendszerek tervezésekor és működtetésekor a lehetséges váratlan helyzetek feloldására különös figyelmet kell fordítani, a szolgáltatás minőségének fenntartása érdekében. A Cloud rendszerek jelentőségének növekedésével és a vonatkozó költségek csökkenésével, mind fontosabbá válik, hogy a rendszer tervezésekor és üzemeltetésekor is számoljunk a bizonytalan környezeti hatásokkal, ami fokozottan igaz magas rendelkezésreállású rendszerek telepítésekor.

Jelen diplomadolgozat egy meglévő modellezési metodika újszerű használatát mutatja be informatikai rendszerek modellezésére, leírva egyszerű, kulcsfontosságú belső mechanizmusokat és szimulálására bizonytalan informatikai környezetben. Széleskörűen alkalmazott redundancia minták modelljei részét képezik a rendszermodellnek, hogy a lehetséges dinamikus rekonfigurációs lehetőségek következményei felhasználhatók legyen a döntéshozáskor, minden rendszerállapotban, azok explicit leírása nélkül.

A dolgozat bemutatja, hogy vizuális adatanalízis eszközeivel a kinyert kvalitatív szimulációs eredmények hogyan értelmezhetők, és hogyan segíthetnek preemptív optimális, dinamikus rekonfigurációs lépések meghatározására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.