Komplex struktúrájú tesztesetek generálása tervezési tér felderítési módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Ákos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elmúlt évtizedekben egyre szélesebb körben elterjedt eljárás lett az informatikában a modellvezérelt szoftverfejlesztés (MDSD), melynek célja, hogy a fejlesztés korai fázisában magas szintű mérnöki modellek definiálásával, majd finomítási lépések alkalmazásával jut el a rendszer a működését részletesen ismertető leíráshoz, amiből már lehetőség nyílik automatikusan származtatható forráskód, dokumentáció, illetve teszteset generálására is.

Az MDSD megközelítés az autóiparban is megjelent, ahol a járművek vezérlőin futó alkalmazások először egy magas szintű modell által kerülnek meghatározásra, így már a tervezés korai fázisában, tényleges hardver nélkül is lehetséges a megtervezett rendszer működésének szimulálása. Mivel a biztonságkritikus rendszerek tervezése és fejlesztése során a rendszer működésének folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen, ezért már a fejlesztés korai szakaszában is igény van komplex, meghatározott feltételeket biztosító tesztesetek származtatására.

Ennek kivitelezésére jelenthet megoldást a tervezési tér felderítés (Design Space Exploration), mely a tesztekkel szemben leírt követelményeknek megfelelően keres tesztelésre alkalmas modelleket a tervezési térben.

Szakdolgozatom célja egy olyan folyamat megtervezése és implementálása volt, mely tervezési tér bejárás alkalmazásával iparilag releváns, a megfogalmazott feltételeket biztosító, AUTOSAR modellek generálására használható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.