Komplexesemény feldolgozás okosotthon környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az okosotthon jelenleg feltörekvő korszakában van. A szabványok hiánya és a rengeteg különböző gyártó miatt, az okosotthon ipar töredezett. Az okosotthon rendszerek nem tudják támogatni az összes piacon lévő okosotthon készüléket.

Az Eclipse SmartHome egy keretrendszert nyújt az okosotthon rendszereknek, amelyen keresztül a használóainak egységesített hozzáférésük lesz az összes okosotthon készülékhez. A készülékek integrálása a rendszerbe Eclipse SmartHome szinten történik. Ennek következményeképpen az integrált készülék elérhető lesz az összes Eclipse SmartHome alapú okosotthon rendszerben.

Az okosotthon környezetben rengeteg beérkező esemény van a sok szenzor és készülék miatt. Az okosotthon „okos” jelleget a szabálymotor adja, ami megtalálja a jelentős eseményeket ezek közül, majd reagál rájuk, aminek hatékonynak kell lennie. Erre van segítségünkre a komplexesemény-feldolgozás, amely arra lett tervezve, hogy hatékonyan megtalálja a „tűt a szénakazalban”.

Hogy egy hatékonyabb módot biztosítsunk az okosotthonban történő események feldolgozására, integráltam a Drools szabálymotort az Eclipse SmartHome keretrendszerhez, melynek következményeképpen lehetőség nyílik a Drools által biztosított komplexesemény-feldolgozás használatára. Továbbá biztosítok egy API-t, amely megkönnyíti a Drools használatát okosotthon automatizáló szabályok készítésére.

A legtöbb okosotthon rendszerben ahhoz, hogy automatizálni tudjuk a készülékeinket, ismernünk kell a szabálymotor szintaxisát és bevett formulákat, még a legegyszerűbb esetekben is. Ebből kifolyólag csak hozzáértők számára ajánlott. A Drools lehetőséget nyújt paraméterezhető szabályok készítésére, hogy könnyebb legyen a szabályok létrehozása, azonban ez még így sem egyszerű.

Ennek következményeképpen készítettem egy segédeszközt, hogy megkönnyítsem az okosotthonban az automatizálási szabályok létrehozását. Ez a segédeszköz lehetőséget biztosít a készülékeink grafikus összekötésére, majd legenerálja az ezekhez tartozó automatizálási szabályokat ehhez a Drools szabálymotorhoz. (pl. mozgásérzékelőt összekötünk egy lámpával, akkor generál egy szabály, hogy kapcsolja fel a lámpát mozgásra)

Ennek a rendszernek a kiértékelésére automatizálási szabályokat készítettem a HomeIO okosotthon szimulátorhoz. Ezen keresztül mutatom be a rendszert és a működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.