Komplexesemény-feldolgozó szoftverek összehasonlító elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bergmann Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A complex event processing (CEP), vagyis komplexesemény-feldolgozás alatt azon módszereket értjük, amelyekkel a különböző (gyakran elosztott) rendszerekben a beérkező atomi, időbélyeggel ellátott események folyamának az –általában valós idejű– feldolgozását, elemzését végezzük, illetve belőlük egyéb eseményekre következtetünk. A CEP eszközök felhasználása az informatikai rendszerekben igen sokrétű; általános üzleti alkalmazásokban, monitorozó szoftverekben, nagy IT üzemeltető rendszerekben, online visszaélések felderítésére használt eszközökben, illetve az egyre nagyobb jelentőségű IoT területeken egyaránt megkerülhetetlen.

A piacon számos különböző kereskedelmi és akadémiai komplexesemény-feldolgozó eszköz található. Ezek a szoftverek sokfélék lehetnek működési elveik, felhasználási területeik, egyéb szolgáltatásaik tekintetében.

A dolgozatban három különböző, általam kiválasztott CEP eszközt, a Droolst, az Espert és a BeepBeep3-at hasonlítom össze az eseményfeldolgozó rendszerek tesztelésére kiírt DEBS 2015 Grand Challenge benchmark segítségével. Mind a három megoldás integrálható Java alkalmazásba, így egy közös futtató keretrendszer létrehozásával azonos feltételek mellett a mérési eredmények az adott feladathoz reprezentatívnak tekinthetőek.

Mivel a benchmarkhoz nem tartozik publikus elvárt kimenet, így az implementált megoldások helyességét három szinten ellenőrzöm: a létrehozott keretrendszer kritikus részeinek egységtesztjeivel, az elkészített szabálylogikák funkcionális tesztelésével, illetve a kimenetek egymással való összehasonlításával.

Az összehasonlítás alapja a megoldások tervezésének, fejlesztésének időigényessége, komplexitása, illetve a DEBS 2015 Grand Challenge-hez kiadott tesztbemenet segítségével a futtatás során mért különböző mutatók, például késleltetések és a memóriafogyasztás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.