Komponens alapú UI könyvtár tervezése és megvalósítása Angular keretrendszerhez Microsoft Fabric UI alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai alkalmazásokkal szemben támasztott igények már nem csak a funkcionális követelmények kielégítésében merülnek ki, a szolgáltatói szektorba szánt szoftvereknél jelentős mértékű erőforrásokat dedikálnak a termékek felhasználói élményének megtervezésére és azok pontos megvalósítására. A felhasználói élmény tökéletes eléréséhez ma már több különféle diszciplína összehangolására van szükség kezdve a grafikus tervezéstől, a szoftver vagy szolgáltatáscsomag implementációján át egészen a marketing és \textit{sales} területek bevonásával zárva a kört.

Az informatika korai éveiben tapasztalt megoldások, bár funkcionalitásukban többnyire beteljesítették a nekik szánt célt, felhasználói szempontból a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetőek optimalizált megoldásoknak. Legjobb példa erre az operációs rendszerek történelme, talán itt történtek a legnagyobb változások, hiszen gyakorlatilag az operációs rendszerek által nyújtott élmény az első amivel egy átlagos felhasználó találkozhat amikor egy számítógépet használni kezd. Itt kezdődött az a folyamat, amely ma már szinte minden alkalmazásra jellemző: a megbízható funkcionalitás mellett kifejezett cél, hogy a felhasználóknak pozitív élmény legyen használni az adott terméket, szolgáltatást.

A fenti megfontolások tekintetében nem képeznek kivételt a mai webalkalmazások sem, sőt talán a szoftverek között is ez az a szegmens, amelynél kifejezetten fontos ez a szempont. A nyitott web szabadságával, a felhasználók webalkalmazások és szolgáltatások tömkelegével találkozhatnak és jellemzően egy-egy problémára általában több piaci versenyző igyekszik megnyerni magának a leendő vásárlót. Éppen ezért az első benyomások és élmények meghatározóak tudnak lenni ebben az igencsak kiélezett piaci versenyben, így a fejlesztő cégek is kiemelten foglalkoznak a felhasználói élmény fokozásával a megnyerőbb piaci helyzet reményében.

Az utóbbi években megfigyelhető tendencia, hogy az informatikai óriás cégek (Google, Microsoft, IBM) is egyre több figyelmet fordítanak a fentiekre és eredményességüket mutatja, hogy szinte mindegyikük definiált egy saját grafikus könyvtárat amely szigorúan definiált design irányelveket követnek. Közös jellemzőjük, hogy igyekeznek az értékesített szolgáltatásaik, termékeik arculatát egységesíteni ezzel is sugallva a végfelhasználó felé a konzisztens és megbízható működést.

Dolgozatomban a Microsoft szoftvercég által megalkotott Office UI Fabric névre hallgató grafikus könyvtárban meghatározott irányelvek mentén készítek egy népszerű \textit{front-end} keretrendszerhez egy újrafelhasználható, rugalmas és egyben dinamikus szoftvercsomagot melyet más fejlesztők is eredményesen használhatnak saját alkalmazásuk arculatának egységesítésére.

A tézis kifejezett célja, hogy a végeredmény egy bárki számára publikusan elérhető és szabadon felhasználható könyvtár legyen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.