Komponens alapú, kollaboratív, szerver-kliens architektúrájú keretrendszer készítése

OData támogatás
Konzulens:
Gincsai Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Single Page Application ideje véleményem szerint lejárt. Annak ellenére gondolom ezt, hogy egyre több keretrendszer készül a koncepció minél hatékonyabb megvalósítása érdekében. Az architektúra alapjaiban tartalmaz olyan hibákat, melyek miatt járulékos feladatok társulnak a legtöbb projekt esetén a megvalósításhoz. Dolgozatomban egy olyan megközelítés kidolgozására vállalkoztam, mely a Single Page Application hátrányait már architekturális szinten javítja minden előnye megtartása mellett. A megoldásom által elkerülhető olyan külső szolgáltatások bevonása, melyek a keresőbarát oldalak érdekében meghatározott időnként oldalainkat tárolják, ezáltal biztosítják, hogy találatot jelentsen oldalunk a releváns keresőszavak használata esetén. Továbbá lehetővé teszi a teljesítmény javítását több erőforrás bevonásával arra az esetre, ha alkalmazásunk komplexitása miatt kisebb teljesítményű eszközök használata során már teljesítmény problémákba ütköznénk.

Dolgozatomban részletesen kifejtem az architektúra kialakításához vezető utat, rámutatok a felmerülő kérdésekre, döntésekre. A célok és koncepció ismertetése után bemutatom, miként valósítottam meg az architektúrát PHP szerveroldali technológiával, és milyen implementációs megoldásokat választottam annak érdekében, hogy a felhasználást minél inkább megkönnyítsem. Fontos szempont volt a megvalósítás során, hogy az egyszerű felhasználás mellett átlátható, hibakereshető maradjon a rendszer.

A működés bizonyítására készítettem egy esettanulmányt, melynek során bemutatom a különbséget a hagyományos szerveroldali és az új megközelítés között. Látható lesz, hogy milyen lépések vezetnek egy skálázható, kollaboratív, komponens alapú alkalmazás megvalósításához a koncepció használatával. Dolgozatom zárófejezetében összefoglalom a tervezés és a fejlesztés során szerzett tapasztalataimat, illetve rámutatok, milyen célokat tűztem ki a jövőre nézve. Meghatározom, milyen feladatok várnak még rám annak érdekében, hogy használható legyen az architektúra a mindennapi gyakorlatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.