Komponens alapú ontológiakezelő keretalkalmazás

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az adatbázisok használata manapság igencsak egysíkú: létrehozza az ember a sémát, majd a táblákat kitölti a megfelelő adatokkal. A sémába foglalt táblák és modelleket nehézkes változtatni, ezek ugyanis nem változnak olyan gyakran mint az adatok mögöttük. Amit egyszer elhatároztunk az a későbbiekben is befolyásolja a lehetőségeinket. Arról nem is beszélve, hogy a séma és az adat egymástól elkülönül, egy időben és ugyanazon a módon nem is lehet őket módosítani.

Az RDF (Resource Definition Framework) a Szemantikus Web általános leíró nyelve. XML alapú, ezért megvan az az előnye, hogy gép és ember számára is érthető. Az XML-t alkalmazások, szervezetek, böngészők és szabványok sora támogatja. Az RDFS, ami az RDF séma leíró nyelve, új lehetőségeket teremt a Szemantikus Web életében azzal, hogy lehetővé teszi osztályok, típusok, kényszerek, stb. definiálását. Az OWL ezzel szemben azzal teszi teljessé a képet, hogy az eddiginél több részlet megadása is lehetővé válik a segítségével. Nemcsak gazdagítja a már meglévő sémákat a még részletesebb definíciókkal és szabályokkal, hanem lehetővé teszi a sémában a következtetést is.

Ha olyan környezetben dolgozik, ahol a Szemantikus Web meghatározó, vagy csak egyszerűen RDF alapú adatbázist használ az ember, akkor a SPARQL-ra van szüksége. A SPARQL, mint lekérdező nyelv egy kiváló módja állítások adatbázisból való kinyerésére. SQL-szerű utasításai miatt könnyű megtanulni és használni, ráadásul a W3C alapítvány is ezt a lekérdező nyelvet ajánlja. Az adatbáziskezelők és szolgáltatók jó eséllyel fogják ezt az ajánlást támogatni, ellentétben a SPARQL adatmódosító, vagy 1.1-es változatával. Utóbbi lekérdező és adatmódosító utasításokat is tartalmaz.

Miért is olyan fontosak ezek? A válasz az, hogy szerepük kulcsfontosságú akkor, ha az ember szeretné a sémát és az felvitt adatot is együttesen módosítani. Az adatok dinamikus megjelenítését is vegyük figyelembe a séma és adat szerkesztésekor, például Silverlight használatával. A Silverlight olyan lehetőséget nyújt, amellyel biztosak lehetünk abban, hogy az adatok karbantartása javul majd és könnyebb lesz a változó igényeket kielégíteni. A segítségével önálló adatbázisa lehet az embernek sajátos formában és megosztási lehetőséggel. Egy ilyen szerkesztő vagy megjelenítő típusos, minden elem a saját típusa szerint kell, hogy megjelenjen benne vagy egy közös elem részeként. A felhasználó számára ez nem más, mint az adatgráf egy formázott megjelenítése. Ez az alkalmazás keret lehetőséget nyújt az adatmegjelenítése és –szerkesztésre Silverlight és előre megadott primitívek segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.