Komponens alapú rendszer modellezése eclipse környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az informatikai infrastruktúrák tervezéséhez számos technológia áll rendelkezésre, azonban ezek rendkívül távol állnak egymástól, nincs egy egységes keretrendszer, amely közrefogná őket, hogy teljes körűen kiszolgálja a felmerülő igényeket. Az egyik legelterjedtebb szoftvertervezési paradigma a modell-vezérelt fejlesztés. Ennek során, a készülő rendszer egy absztrakt modelljét építjük fel, amely egy jó kiindulási alap lehet a fejlesztési fázishoz. A modell-vezérelt szemléletnek köszönhetően, a fejlesztési idő lecsökken, hiszen kódgenerátorok segítségével előállítható a modellben megtervezett rendszer forráskódja.

A BME Irányítástechnika és Informatika Tanszékén készült egy keretrendszer, amelynek a segítségével komplex, heterogén rendszerek írhatóak le. A rendszer a leghatékonyabb módon fogja össze komponens-tervezés eddigi technológiáit, mindemellett bővíthetősége miatt a legújabb technikákat, átviteli rétegeket is támogatja. A SOAL névre keresztelt eszköz segítségével kész, ellenőrzött, futtatható forráskód állítható elő, a legelterjedtebb fejlesztői környezetekhez. Ezen felül szabványos leírást is generál az interfészekhez.

Szakdolgozatom témája egy komponens-modellező bővítmény fejlesztése a nyílt forráskódú Eclipse környezethez, mely segítségével grafikus felületen, több rétegen, ergonomikusan lehet megtervezni a rendszer különböző szintjeit. Valamint a kész modellből (a validációs lépéseket követően) képes jól formázott, helyes SOAL nyelvű leírást generálni. A generált kód megfelelő bemenetet képez a tanszéki keretrendszer számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.