Komponenstesztelő rendszer fejlesztése dialízis gépek szoftverteszteléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szatmári Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A megfelelő, széleskörű tesztelés a dialízis gépekhez hasonló biztonságkritikus rendszerek fejlesztési folyamatának elengedhetetlen része, hiszen hiba esetén akár egy emberi élet is veszélybe kerülhet.

A szoftvertesztelés egyik szintje a unit integrációs tesztelés, amikor a rendszer legkisebb egységeinek együttműködését vizsgáljuk. A B.Braun Medical Kft. akut dialízis gépének ilyen integrációs tesztjei jelenleg folyószöveges utasításokként tárolódnak, melyeket manuálisan, szimulátoron lehet elvégezni. A tesztelés leegyszerűsítésére és felgyorsítására egy korábbi fejlesztés során létrehoztak egy komponstesztelő eszközt, amely egy alrendszer unitjainak megfelelő együttműködését vizsgálja automatizált módon. Ehhez azonban a megfelelő és igen összetett szöveges formátumú tesztfájlokat kézzel kell létrehozni.

A szakdolgozati munkám során ezen fájlok elkészítésére alkalmas grafikus felületet terveztem és implementáltam Java nyelven. A dolgozatom elején bemutatom a dialízis jelentőségét, az akut dialízis gép felépítését, valamint a szoftvertesztelés elméletének alapjait. Ezután bemutatom a komponenstesztelés folyamatát a meglévő eszközzel, ezen belül a pillanatképekből való kiindulás jelentőségét. Kitérek a grafikus felület tervezésének menetére, valamint indoklást adok az adott technológia választásának okára. A következő fejezetben áttérek a szoftver implementációjára, mellyel párhuzamosan bemutatom a felhasznált technológiát és az elkészült alkalmazás bemutatására. Ezt követően levezetem a tesztírás menetét, majd kidolgozok néhány módot a rendszer fejlesztési folyamatba való illesztésére. Lezárásként végigveszem a rendszer továbbfejlesztési lehetőségeit.

Az elkészült felület képes létrehozni a tesztelő eszköz által várt bemeneti tesztfájlokat. Néhány továbbfejlesztési munka elvégzése után a tesztelő rendszer használatba vehető lesz, az integrációs tesztek készítése pedig jelentősen leegyszerűsödik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.